575

Щорічно з настанням літа реєструється зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції. Ця група захворювань характеризується тим, що збудник потрапляє в організм через рот. До збудників кишкових інфекцій відносяться стафілококи, стрептококи, дизентерійна паличка сальмонели, ротавірус та інші інфекційні агенти.

За інформацією Одеського обласного лабораторного центру МОЗ України, з усіх бактеріологічно підтверджених випадків гострих кишкових інфекцій минулого тижня більшість склали сальмонельоз і стафілококова інфекція. Велика частина пацієнтів пов'язують захворювання з порушенням технології приготування і умов зберігання готових страв, а також з вживанням у їжу немитих овочів і фруктів, молочних і м'ясних продуктів, придбаних на стихійних ринках

Рекомендації щодо профілактики кишкових інфекцій і харчових отруєнь:
1. Не купуйте продукти харчування у приватних осіб у невстановлених місцях торгівлі. Ця продукція не пройшла перевірку санітарних служб і не може гарантувати вашу безпеку.
2. Влітку їжу слід готувати з розрахунку на один прийом їжі. Не заготовлюйте продукти про запас, особливо це стосується дитячих продуктів харчування, в тому числі молочних сумішей.
3. Кімнатна температура повітря влітку - ідеальне середовище для розмноження бактерій. Швидкопсувні продукти повинні зберігатися тільки в холодильнику при температурі 2-6 ° С.
4. Не можна зберігати в холодильнику одночасно сиру і готову їжу, наприклад котлети і сире м'ясо, оскільки при цьому можлива контамінація готових продуктів сирими.
5. Уважно дивіться на термін зберігання продуктів і не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності.
6. Ретельно дотримуйтесь правил особистої гігієни, якомога частіше мийте руки, особливо перед приготуванням їжі та після кожної перерви в процесі її приготування.
7. Воду краще вживати бутильовану або свіжокип’ячену.

Медики радять: при появі симптомів харчового отруєння негайно звертайтеся до лікаря за кваліфікованою допомогою, не займайтеся самолікуванням. Це не тільки дозволить своєчасно встановити причину захворювання і призначити оптимальне лікування, а й убезпечить ваших близьких від небезпеки зараження гострими кишковими інфекціями.